PRIMER FEBRER MUSICAL DEL CELHI

Durant aquest mes de febrer hem intentat fer un petit recorregut pel món de la música, vam començar amb la música i la dansa francesa de la il-lustració, hem conegut la vida i l’obra del capellà pèl-roig, l’Antonio Vivaldi com a representant de la música italiana del barroc, hem fet una passejada per la vida de la gran cantant Maria Callas, hem vist l’evolució de la música popular no prefessional a través de les orquestres de festa major i hem vist que la música és més que un element lúdic, d’esbarjo, d’emoció i de sentiment, la música guareix i millora la nostra qualitat de vida gràcies a la musicoteràpia.

LA MÚSICA DE LA IL-LUSTRACIÓ : ORIGEN DE LA NOSTRA CONCEPCIÓ MUSICAL

El segle XVIII és conegut com a Segle de les Llums. En ell, la ciència i la raó prenen un paper preponderant que també es reflecteix en la música. Guerres, misèria, fam… queden amagats per uns cortinatges mostrant les grans aparences, les llargues perruqes i les pólvores de talc. Alló que recorda a l’època anterior es modifica o s’anul-la tot seguint la moda que arriba de França, seguint el gust del rei Sol.

Quins canvis patiren els instruments musicals? i les danses? Quan arriba l’òpera? En aques sessió veurem els camvis succeits a Catalunya amb la nova moda que arribarà a tots les corts d’Europa i que marcarà els principis fonamentals de la música d’avui dia, la que nosaltres coneixem.

ANTONI VIVALDI EL CAPELLA PÈL-ROIG

Ens endinsem en la música barroca italiana. Coneixem el treball de l’expresivitat instrumental, la creació de la música de consum i el funcionamet de l’òpera comercial. Home de personalitat conrovertida, capellà i empresari, la seva fama va traspassar fronteres i gaudí de la protecció dels mes alts mandataris de l’Europa de la seva època.
Antoni Vivaldi, el capellà pèl-roig ens aproxima a una manera d’entendre, fer i viure la música en la Itàlia, però també en l’Europa del segle XVIII.

MARIA CALLAS

La conferència recrea la biografia de Maia Callas, tot acompanyant els seus passos artistics amb la seva veu : de M. Butterfly a Norma, de Lucía a Carmen, sense oblidar Rigoletto.

La cantant mes famosa dek segle XX mai o ens deixa indiferents. Quan creiem que ho sabem tot del seu mite sempre ens queda pendent aquell últim creuer on ella
va reviure els dies de Tosca i Traviata, potser en silenci, tot solcant el Mediterrani.

ORQUESTRES DE FESTA MAJOR

Aquesta vegada ens hem endinsat a l’inici de les anomenades “orquestres de festa major”, orquestres de caràcter local amb musics no professionals i dedicats a altres oficis, que es guanyaven un sobresou amb la música.

LA MUSICOTERAPIA.

Si fins ara hem conegut la música como a element lúdic, d’esbarjo, d’emoció, de sentiment ha quedat palès que encara pot anar moolt mes enllà. Es pot afirmar qamb rotunditat que la música guareix, ès preventiva i millora la nostra qualitat de vida, tot aixó gracies a la ciencia anomenada musicoterapia.